reklam
reklam
Düşünceleri Özgürleştiren Ses
Zonguldak
Parçalı bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
ZONGULDAK
00:00:00
İkindi vaktine kalan
38,4473 %0.08
43,6848 %-0.19
51,3302 %0.15
Kalemin Sesi Eğitim Yapay zekânın bugünü ve geleceği konuşuldu

Yapay zekânın bugünü ve geleceği konuşuldu

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi tarafından hazırlanan "5 Soru-5 Cevap Bilim Söyleşisi" başlıklı programda, YÖK Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa ile yapay zekânın bugünü ve geleceği konuşuldu.

3 Dakika
Okunma Süresi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖK Yönetiminin girişimleri neticesinde ilan edilen, Türkiye’deki tüm üniversitelerin bünyelerinde kurulacak Bilim İletişimi Ofisleri ile Bilim Kafe etkinliklerinin gerçekleştirilmesi yönünde adım atılmış, akademik sınırlar içinde üretilen bilimsel bilginin halka aktarılması konusunda alınan karar doğrultusunda Mayıs 2025 itibarıyla ilk etkinliklerin gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştı.

YÖK’ün karar ve teşvikleri doğrultusunda BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’in girişimleriyle kurulan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi, "5 Soru-5 Cevap Bilim Söyleşisi" başlıklı programının ilkini gerçekleştirdi. BEUN bünyesinde faaliyet gösteren Karaelmas Üniversitesi Vakfı’na ait Cafe Akademi’de gerçekleştirilen programın moderatörlüğünü BEUN Kurumsal İletişim Koordinatör Yardımcısı ve BEUN Bilim İletişimi Ofisi sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Cem Evrim Aslan yaparken, programın ilk konuğu Yükseköğretim Kurulu Üyesi ve Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa oldu.

"Yapay Zekânın Bugünü ve Geleceği" alt başlığını taşıyan programda, Dr. Öğr. Üyesi Aslan’ın ve programa izleyici olarak katılan öğrenciler ile gençlerin sorularını cevaplayan Prof. Dr. Derviş Karaboğa, yapay zekâ alanındaki kendi çalışmalarından hareketle tüm dünyada bilinen ve literatürde büyük disipliner genişlemeye vesile olan ABC Çalışması özelinde alana dair genel bilgilendirmede bulundu. Yapay zekânın akademik disiplinler içinde en geniş alan olduğunu belirten Prof. Dr. Karaboğa, hayatın her alanında merkezi role sahip olan optimizasyon çerçevesinde tasarlanacak çalışma ve tartışmaların, akademinin geleceği açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Optimizasyonun yapay zekâ çalışmalarında da merkezi öneme sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Karaboğa, sıklıkla teorik ve akademik çalışmalardan hareketle yapay zekânın doğaya yönelik olarak kullanıldığını, oysa doğadaki işleyişe bakarak yapay zekâ alanında gerçekleştirilebilecek çalışmaların çok büyük önem arz ettiğini ifade etti. Söyleşi sırasında Türkiye’nin mevcut yapay zekâ kullanım alanları ve son dönemdeki politik, eğitsel ve teknolojik hamleleri de değerlendiren Prof. Dr. Karaboğa, yapay zekâ alanında yeterli seviyeye gelinmesinin hiçbir ülke için mümkün olmayacağını ancak baş döndürücü hızdaki gelişmelere karşın Türkiye’nin bugün iyi bir seviyede yer alarak vatan savunması ve kendine yeterlik hususlarında çok büyük başarılara altyapı hazırladığını belirtti.

Söyleşi sırasında öğrenci ve gençlerin sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Karaboğa, yapay zekâ alanında kendilerini geliştirebilmeleri için öncelikle alana yönelik temel bilgilerini ve entelektüel seviyelerini sağlam atmaları gerektiğini, ondan sonra ise alanda özellikle az çalışılan yeni yöntem ve yaklaşımlara yönelik olarak çalışmalar gerçekleştirmelerini tavsiye etti. BEUN Bilim İletişimi Ofisinin düzenlediği 5 Soru-5 Cevap Bilim Söyleşisi programı hakkında da konuşan Prof. Dr. Karaboğa; YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın girişimleri neticesinde tüm üniversitelerde Bilim Kafe etkinliklerinin gerçekleştirilmesi kararının alındığını, böylece bilimsel bilginin halkla buluşabilmesi ve halkın anlayabileceği yalın bir dille bunun gerçekleştirilmesi hususunda büyük çaba gösterdiklerini belirtti. Bu perspektifle hazırlanan 5 Soru-5 Cevap Bilim Söyleşisi programından büyük bir memnuniyet duyduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Karaboğa, bu programdaki başarının tüm üniversitelere örnek olacağını umduğunu ifade ederek BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer ve BEUN Bilim İletişimi Ofisini tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *