Akdemir “Kalemin Sesi” dergisine yaptığı açıklamada; Kış mevsimi, kar, buz, yağmur ve sis gibi zorlu hava koşullarıyla sürücüler ve yayalar için büyük riskler oluşturur.
Yoğun kar yağışı ve buzlanma gibi doğal faktörler, sürüş güvenliğini olumsuz etkileyebilir ve görüş mesafesini kısıtlayarak kazaların artmasına yol açabilir. Ancak, doğru tedbirler alındığında bu riskler minimuma indirilebilir.” dedi
1. ARAÇ GÜVENLİĞİ VE BAKIMININ ÖNEMİ
Kış koşullarında araçların güvenliği, kazaların önlenmesinde kritik bir rol oynar. Kış lastiği kullanımı, buzlu yollarda aracın yol tutuşunu artırarak güvenliği sağlar. +7°C’nin altındaki sıcaklıklarda yaz lastikleri sertleşir ve yol tutuşunu kaybeder. Bu yüzden kış lastiği kullanımı zorunludur. Ayrıca, yoğun kar yağışı olan bölgelerde ekstra zincir takılması gerektiği unutulmamalıdır. Bu basit önlem, araçların güvenliğini önemli ölçüde artırır.
2. GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ
Kaygan yollarda hızın düşük tutulması gerektiği gibi, fren ve direksiyon hareketlerinin yumuşak yapılması gereklidir. Ani frenleme, sert direksiyon hareketleri veya hızlanma, kaymaya sebep olabilir. Bu yüzden, kış aylarında hız sınırlarına dikkat edilmeli ve takip mesafesi artırılmalıdır. Buzlu ve karlı yollarda fren mesafesi uzar, bu yüzden araçların daha uzun mesafelerde durabileceği unutulmamalıdır.
3. YAYALAR İÇİN GÜVENLİK ÖNERİLERİ
Kış aylarında yayalar da ciddi bir güvenlik riskiyle karşı karşıya kalır. Kaygan zeminler nedeniyle düşmeler sıkça yaşanabilir. Bu nedenle, doğru ayakkabı seçimi büyük önem taşır. Kaymaz tabanlı ayakkabılar tercih edilmelidir. Ayrıca, topuklu ayakkabılardan kaçınılmalı çünkü bu tür ayakkabılar, buzlu ve karlı yollarda düşme riskini artırır. Bilekten dönmeye neden olmayan, dengeli yürümeyi sağlayacak ayakkabılar kullanılmalıdır.
Yayaların, buzlu ve karlı yollarda dikkatli yürümeleri gerekir. Yürürken eller ceplerde olmamalı, dengeyi sağlamak için eller serbest bırakılmalıdır. Ayrıca, telefonla uğraşmak, yürürken dikkat dağılmasına yol açar, bu yüzden telefonla konuşmak ya da başka bir şeyle ilgilenmekten kaçınılmalıdır. Küçük ve dengeli adımlar atmak, acele etmemek de düşme riskini azaltır. Görünürlük, özellikle karanlık ortamlarda önemlidir. Reflektörlü kıyafetler veya aksesuarlar kullanılmalı, kar yağışı sırasında parlak renkli kıyafetler tercih edilmelidir.
Ayrıca, yayalar araçların durma mesafelerinin kışın uzadığını unutmamalıdır. Bu nedenle, yaya geçitlerinde beklerken araçların tamamen durduğundan emin olunmalıdır. Kaldırımlarda yürürken su birikintisi ve buzlanma olasılığına dikkat edilmeli, çatı altlarından geçerken kar ve buz düşme riski olan alanlardan uzak durulmalıdır. Kar küreme araçlarının çalışma alanlarından uzak durmak da yayaların güvenliği için önemlidir.
4. KIŞIN YOLDA KALMA DURUMUNA HAZIRLIKLI OLMALIYIZ
Kış aylarında yolda kalma ihtimaline karşı hazırlıklı olmak, hayati önem taşır. Yolda kalma durumunda soğuk hava nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşanabilir. Bu tür acil durumlar için araçta bulundurulması gereken temel malzemeler arasında battaniye, yedek kıyafetler, ilk yardım çantası, gıda, su, telefon şarj cihazı ve çekme halatı yer alır. Yolda kalındığında sakin kalmak, panik yapmamak çok önemlidir. Araç içinde kalmak, özellikle hava koşulları çok soğuksa, en güvenli seçenektir. Motoru kısa sürelerle çalıştırmak, aracın içini ısıtmak için etkili bir yöntemdir ancak egzoz borusunun tıkanmadığından emin olunmalıdır. Tıkanan bir egzoz borusu karbonmonoksit zehirlenmesine neden olabilir. Yardım çağırmadan önce, bölgenizdeki yol yardım numaralarını kaydetmek ve bulunduğunuz yeri harita uygulamaları ile doğru bir şekilde paylaşmak da önemlidir.